10/10 – MER-MÈRE. Een verkenning van de relatie tussen de Moeder en de Zee

Rudy Cleemput

IN DE LEGENDARISCHE NEVELS VAN DE OCEANEN WEMELT HET VAN DE VERHALEN OVER EXOTISCHE BEESTEN, ZEESLANGEN, REUZENINKTVISSEN EN ANDERE ZEEMONSTERS … MAAR VAN AL DIE VERHALEN – OF ZE NU FEIT OF FICTIE ZIJN – ZIJN ER WEINIG MET ZOVEEL EEUWENOUDE CHARME ALS DIE VAN DE ZEEMEERMIN.

In 2002 vond Rudy Cleemput op een rommelmarkt een polychroom bas-reliëf van een zeemeermin. Ze was niet afgebeeld met kam of spiegel, de gebruikelijke symbolen van verleiding. Deze zeemeermin droeg een aureool – een symbool voorbehouden voor goddelijke wezens – en ze was geschilderd in wit en blauw … Doet dat niet denken aan de Heilige Maagd Maria, de moeder der moeders? Rudy zag in deze meermin de belichaming van de relatie tussen zee en moeder.

Een nieuwe passie was geboren …

Sindsdien verzamelt Rudy alles wat ons kan helpen om het mysterie van de Zeemeermin te verhelderen. En hij vond haar in veel verschillende gedaantes. In sprookjes, stripverhalen en films, als schoentrekker of melkkannetje, in Afrika of Azië … Genoeg om een museum mee te vullen – MuSiren.

IN ZIJN LEZING NEEMT HIJ ONS MEE IN DE FOLKLORE VAN DEZE BIJZONDERE ZEEWEZENS, OVER CULTUREN, CONTINENTEN EN EEUWEN HEEN. Ze werden aangeduid met verschillende namen – Sirenes, Nixen, Waternimfen, Tritons, Selkies en Nereiden, … – en spreken tot de verbeelding sinds mensen zich voor het eerst zeewaarts waagden.

Bij een gesprek over zijn bijzondere interesse krijgt de conservator van het Museum van de Zeemeermin nogal vaak de vraag: ‘Maar Rudy, geloof jij nu écht dat zeemeerminnen bestaan?’ … Die vraag is niet zo eenduidig te beantwoorden. Op 10 oktober poogt hij in Villa Vonk een antwoord te geven.

Een deel van Rudy’s verzameling was te bezichtigen in ‘De kubieke meter’ van 25 september t.e.m. 11 december 2016. Herbekijk hier zijn intro.  

PRAKTISCH

  • Datum: donderdag, 10 oktober 2024
  • Tijdstip: deuren open om 19u30. Start lezing om 20u00.
  • Adres: Villa Vonk, Oudenaardsesteenweg 52 – Gent
  • Vlot bereikbaar met elk vervoermiddel. Vanaf 26/9 groene parkeerzone.
  • Investering: € 15,00
  • Inschrijven via de onderstaande knop.
  • Meer info via hallo@villavonk.be.